In Wat echt telt neemt auteur Jan Heijmans de lezer mee op een inspirerende ontdekkingstocht naar ons toekomstige onderwijs. Wat echt telt vertrekt vanuit de grote uitdagingen voor onze samenleving en ons onderwijs. Complexe vraagstukken als gelijke kansen, segregatie, opbrengstgericht versus ontwikkelingsgericht, ontkoppeling van leven en leren en de verspilling van talent worden verkend en van een wenkend perspectief voorzien.

Geïnspireerd door het gedachtegoed van Gert Biesta komt de auteur in Wat echt telt tot de conclusie dat kinderen en jongeren levensregie leren voeren de grote uitdaging is waar het onderwijs nu voor staat. Onderbouwd met de wijsheid van velen presenteert hij een helder denkkader voor toekomstig onderwijs. Sleutelbegrippen daarbij zijn leer-, link- en leefvermogen ontwikkelen waar het om de inhoud gaat – en tijd, context en impact als dimensies die van belang zijn voor de vormgeving.

Wat echt telt is een boek dat ons uitnodigt om na te denken over hoe onderwijs inclusiever en levensechter kan. Een boek dat gaat over de essentie van onderwijs, onze kaders en grenzen oprekt en ons uitdaagt om het samen nu ook echt anders te gaan doen. Zo werken we aan een hoopvol perspectief voor volgende generaties en de wereld.

Wat echt telt is een prikkelende beschouwing over toekomstig onderwijs, die niet mag ontbreken in de boekenkast van leraren, leiders, opleiders en beleidsmakers in en om het onderwijs.A foundational education book that forces us to look at the present and the future, while figuring out where the future lies for ourselves and humankind itself.
–Michael Fullan, professor emeritus, OISE/University of Toronto

Iedereen die nadenkt over wat er echt toe doet voor de ontwikkeling van onze kinderen, iedereen die nadenkt over de vertaling daarvan naar een nieuwe organisatie van leren en ontwikkelen, raad ik aan dit boek te lezen. Jan Heijmans kijkt over de grenzen van onderwijs, opvang en ondersteuning heen en biedt een mooi perspectief voor de toekomst: een ontwikkelcentrum voor het leven.
–Janny Reitsma, projectleider PACT voor Kindcentra

De kanteling van het onderwijs heeft een flinke duw nodig. Met dit boek van de ervaren en gedreven Jan Heijmans kan die kanteling in de praktijk van alledag in de scholen gerealiseerd worden. Lees dit boek, kantel mee. Het is de hoogste tijd.
–René Peeters Bestuurlijk ambassadeur en schrijver van het advies Mét andere ogen Een denkkader voor toekomstig onderwijs

Auteur(s): Jan Heijmans
Uitgeverij: Uitgeverij OMJS
Taal: Nederlands
ISBN: 978-90-79336-37-1
Uitvoering: hardcover
Jaar van uitgave: 2021
Druk: 2e
Aantal pagina's: 216

Tijdschrift Caleidoscoop
Recensie 'Wat echt telt' (Jaargang 35, nmr 2, 05/2023)

To Top