Een complete aanpak voor collegiaal leren in de praktijk
Met een voorwoord van Pasi Sahlberg

In deze publicatie gaan we dieper in op het organiseren van een lerende organisatie. Hoe kunnen we elkaars professionele ontwikkeling stimuleren? En hoe bereiken we een ‘halen’ – ‘brengen’ systeem van kennis en vakmanschap binnen een school en bestuur?

We willen niet langer een school met alleen maar bijzonder mooie ‘eilandjes’, we willen juist gebruik maken van de voordelen en opbrengsten van een goed georganiseerd WIJland. Het wij-gevoel en de wij-cultuur binnen een scholen dragen bij aan de kwaliteitsverbetering en het werkplezier. Men bepaalt samen wat belangrijk is en ontwikkelt van daaruit een sterk kwaliteitsbewustzijn. Het collegiaal leren treedt dan de organisatie binnen en is, ondersteund en gestimuleerd door goed leiderschap, een van de belangrijkste pijlers van de professionalisering van leraren.

In ‘Van Eiland naar WIJland’ wordt beschreven hoe je collegiaal leren kunt organiseren, op welke wijze de ontwikkeling van leraren gestimuleerd kan worden en hoe er een professionele lerende cultuur kan ontstaan binnen de school en het bestuur. De nadruk ligt op de persoonlijke ontwikkeling en de schoolontwikkeling en is gebaseerd op het principe van leren van je soort- en lotgenoten. Door middel van een eenvoudig praktijkmodel kunnen leraren systematisch en gestructureerd de juiste vorm voor collegiaal leren inzetten. Daarmee professionaliseren zij zichzelf en versterkt men samen de kwaliteit van de organisatie.

Met ‘Van Eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk’ heb je een praktische aanpak in handen. Het boek en de praktijkkaarten beschrijven zes vormen van collegiaal leren. Deze worden naar aanleiding van bovenstaand praktijkmodel in concrete actiestappen uitgewerkt en bieden zo een concrete aanpak voor de eigen praktijk.

De volgende vormen van collegiaal leren komen aan bod:

• maatjesleren, intervisie en collegiale consultatie bij persoonlijke ontwikkeling als vertrekpunt;
• kritische vriend, leernetwerk en collegiale visitatie bij schoolontwikkeling als vertrekpunt.


Vergader- en studiemomenten krijgen op deze wijze meer inhoud en dragen bij aan de professionalisering van het hele team.

‘Van Eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk’ bestaat uit: een boek en een set van praktische werkkaarten.

 


 

Vind je het moelijk een keuze te maken uit alle leiderschapsboeken?
Bekijk in één overzicht alle uitgaven van de leiderschapsreeks.

Auteur(s): Jan Heijmans en Martine Creemers
Uitgeverij: Uitgeverij OMJS i.s.m. Stichting de Brink
Taal: Nederlands
ISBN: 978-90-81748-44-5
Uitvoering: hardcover (casette met boek en 7 praktijkkaarten)
Jaar van uitgave: 2013
Druk: 3e druk (2022)
Aantal pagina's: 108

Bekijk de inhoudsopgave van 'Van Eiland naar WIJland'.

Blijven Leren
'Collegiaal leren in de praktijk' (20/02/2019)

To Top