Nuance laat zich het best samenvatten met een wijsheid van voetballend filosoof Johan Cruijff: ‘Je gaat het pas zien, als je het doorhebt.’ Genuanceerde leiders hebben het door. Ze voelen de tijdgeest, de context en wat er in het hier en nu voor de ontwikkeling van kinderen moet gebeuren, feilloos aan en handelen daarnaar.

Onderwijsdenker Michael Fullan begint aan het eind van zijn werkzame leven haast te krijgen. In Nuance heeft hij daarom een indringende boodschap voor leiders in alle sectoren: onderwijs is de sleutel voor een betere toekomst. We staan voor levensgrote maatschappelijke uitdagingen en er zijn, volgens Fullan, veel meer genuanceerde leiders nodig om de mensheid voor rampspoed en onheil te behoeden en onze (klein)kinderen te verzekeren van een goede toekomst. Als huidige generatie zijn we hen schatplichtig.

In deze publicatie werkt Fullan aan de hand van vele voorbeelden een model voor genuanceerd leiderschap uit. De lezer die bekend is met zijn werk, herkent vele concepten en inzichten uit eerdere publicaties. Hij vat ze kernachtig samen in drie, elkaar versterkende kenmerken van genuanceerd leiderschap:

- collectieve ambitie: het samengaan van moreel besef, visie en focus;
- adaptief vermogen: het vergroten van de leer-, verbeter- en verandercapaciteit in de context, waardoor je tot diepere en genuanceerdere inzichten komt;
- en dat in een cultuur van verantwoordelijkheid en verantwoording, waar jouw leiderschap en eigentijds, doordacht onderwijs meer impact hebben op het leren en leven van kinderen.

In de epiloog duidt Jan Heijmans de betekenis van genuanceerd leiderschap voor de Nederlandse context. Hij verkent het concept ‘nuanceren’ en komt tot de conclusie dat het daarbij met name gaat om opdracht- en contextbewustzijn.


 

Vind je het moelijk een keuze te maken uit alle leiderschapsboeken?
Bekijk in één overzicht alle uitgaven van de leiderschapsreeks.

Auteur(s): Michael Fullan
Epiloog: Jan Heijmans
Uitgeverij: Uitgeverij OMJS
Taal: Nederlands
ISBN: 978-90-79336-30-2
Uitvoering: hardcover
Jaar van uitgave: 2019
Druk: 1e
Aantal pagina's: 144

PO magazineRecensie 'Nuance' (februari, 2020)

Van Twaalf tot Achttien
Recensie 'Nuance' (december 2019)

Onderwijs Maak Je Samen
Persbericht (16/10/2019)

To Top