Lezen zorgt voor een grotere woordenschat, is goed voor de algehele taalontwikkeling, de algemene ontwikkeling en kan ook een positieve invloed hebben op de sociale ontwikkeling van een kind. Lezen is erg belangrijk, dat staat vast. Toch merken we dat sommige leerlingen moeilijk aan het lezen te krijgen of te houden zijn: ze hebben het leesplezier nog niet gevonden!

Die magische wereld die je voor jezelf kunt creëren als een boek gaat leven en je je fantasie kunt gebruiken, hebben ze nog niet ontdekt. Dat kan komen doordat ze de tijd niet nemen om aandachtig te lezen, meteen doorgaan naar een volgend boek, de tijd niet nemen om na te denken over wat ze van het boek vonden, lezen lastig vinden of er niet met anderen over in gesprek gaan.

De ideeën van Boekie, oftewel de opdrachtkaarten, geven leerlingen van groep 3-8 de kans om boeken en teksten op verschillende manieren te bekijken, hun fantasie erop los te laten, hun eigen kijk op het boek te presenteren en hierover in gesprek te gaan met anderen. Ze ervaren zo dat een verhaal niet afgelopen hoeft te zijn als het boek uit is, vormen een eigen mening over het boek en ontdekken dat anderen deze mening niet altijd delen! Het presenteren van de opdrachten – denk bijvoorbeeld aan het tentoonstellen van de resultaten in een leeshoek of het presenteren in een boekenkring – kan andere leerlingen nieuwsgierig maken naar het boek. Zo zorgen de leerlingen voor hun eigen boekpromotie!

Alle opdrachten op de kaarten zijn er op gericht de kinderen op een motiverende manier uit te dagen hun kennis en vaardigheden van de verschillende domeinen functioneel in te zetten bij het creëren van hun product en/of presentatie. De opdrachten zijn uitdagend, divers en lokken creativiteit uit.


 

Ook interessant: Boekie de handpop

Wist je dat er ook een handpop van Boekie is?! Bekijk de handpop.

Ook interessant: Boekie de boekenknabbelaar

Boekie de boekenknabbelaar bevat 20 ideeën ter stimulering van boekpromotie en leesmotivatie bij peuters en kleuters.

Ook interessant: Nozie de nieuwsgierige

Nozie de nieuwsgierige bevat 40 ideeën die de nieuwsgierigheid stimuleren.

Ook interessant: Bizie de beweger

Bizie de beweger bevat 40 ideeën die de beweging stimuleren bij leerlingen van 4 t/m 12 jaar.

Naar een idee van: Margot Panhuizen, leraar en taalcoördinator
Redactie: Alette Schoenmaker, Barbara van der Linden, Ilse Meelker
Uitgever: Uitgeverij OMJS
Taal: Nederlands
EAN: 7442944285243
Uitvoering: doos + gelamineerde kaarten, kleur
Jaar van uitgave: 2019
Druk: 2e druk, 2021
Aantal pagina's: 45 kaarten + handleiding

Bekijk hier vijf voorbeeldkaarten van Boekie de boekenverslinder.

Bekijk op deze poster welke kaarten ook voor groep 3 geschikt zijn.

Onderwijs Maak Je Samen
Het persbericht (07/03/2019)

To Top